Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Κατάργηση ΔΟΥ Τήνου και λοιπών Κυκλαδικών ΔΟΥ

Σήμερα πληροφορήθηκα το πόρισμα για την κατάργηση των ΔΟΥ, που προβλέπει το κλείσιμο των περισσοτέρων ΔΟΥ των Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων και της ΔΟΥ Τήνου.

Παρότι στο πόρισμα αναφέρεται ότι λήφθηκαν υπόψη τα προβλήματα πρόσβασης και νησιωτικότητας, είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς κάτι τέτοιο.

Πως να υποθέσει κανείς ότι λήφθηκαν υπόψη τα προβλήματα των νησιών μας, όταν ζούμε σε μία περίοδο αυξανόμενων προβλημάτων επικοινωνίας των νησιών τους χειμερινούς μήνες.... Που τα επιδοτούμενα δρομολόγια φημολογείται ότι είτε θα σταματήσουν είτε θα μειωθούν. Που τα δρομολόγια από Πειραιά μπορεί από φέτος να μην διενεργούνται κάθε μέρα.... Που πολύς κόσμος δεν έχει χρήματα για να μεταβεί στο διπλανό νησί, όποιο και αν είναι αυτό.

Είμαι σίγουρος ότι η υπολογιζόμενη οικονομία χρημάτων του κράτους θα είναι ιδιαίτερα μικρή στις Κυκλάδες, αφού τα μισθώματα των ΔΟΥ στις Κυκλάδες δεν είναι μεγάλα, ιδίως σε σχέση με τα έσοδα. Για να υπολογιστεί ουσιαστικά η οικονομία του κράτους θα πρέπει  να συνυπολογιστεί το κόστος που θα δημιουργηθεί στους πολίτες με τις μετακινήσεις σε άλλα νησιά για τη διεκπεραίωση των φορολογικών τους υποθέσεων και στους εργαζόμενους που θα πρέπει να φύγουν από το νησί τους και να φτιάξουν τη ζωή τους αλλού. Το κόστος λοιπόν που θα προκληθεί στους φορολογούμενους και στους υπαλλήλους θα πρέπει να αφαιρεθεί από το όποιο κέρδος του κράτους από την κατάργηση κάποιας ΔΟΥ και έτσι να υπολογιστεί αν είναι συμφέρουσα η κατάργησή της.

Όσον αφορά τα ΚΕΠ, φορολογικά ή μη, θα έπρεπε αυτονόητα να έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία και δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά τους προτού καταργηθούν οι ΔΟΥ.

Η νησιωτικότητα κύριοι της επιτροπής ενοποιήσεων προστατεύεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Με λίγα λόγια παρότι θεωρώ το μέτρο της κατάργησης κάποιων ΔΟΥ, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι αποστάσεις είναι μικρές, ως ένα μέτρο στη σωστή κατεύθυνση, θεωρώ ωστόσο εντελώς λανθασμένη την κατάργηση της ΔΟΥ Τήνου και άλλων ΔΟΥ στις Κυκλάδες. Πιό πολλά προβλήματα θα δημιουργηθούν από την όποια θεωρητική οικονομία του κράτους.

Και θεωρώ υποχρέωση όλων των φορέων να διατυπώσουν την αντίθεσή τους σε αυτή την προοπτική με κάθε νόμιμο τρόπο. Και θεωρώ υποχρέωση των φορέων να υποβάλουν προτάσεις για την εξοικονόμηση πόρων από τη λειτουργία των ΔΟΥ και για την αύξηση των εσόδων και της αποτελεσματικότητάς τους, δηλαδή να προσφερθούν περαιτέρω λόγοι για τους οποίους θα ήταν σημαντικό να διατηρηθούν οι ΔΟΥ στα νησιά μας.

Προς τους υπαλλήλους της ΔΟΥ Τήνου έχω να πω ότι  τόσο εγώ, όσο πιστεύω και οι υπόλοιποι συνάδελφοι δικηγόροι θα είμαστε στο πλευρό σας και θα σας υποστηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Το λιγότερο που μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή είναι ότι αφιλοκερδώς θα συμβάλλουμε στη σύνταξη δικαστικής προσφυγής κατά των σχετικών νόμων (αίτηση ακύρωσης ή κάθε προβλεπόμενο ένδικο βοήθημα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου