Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΔΟΥ ΑΠΟ 16 ΚΥΚΛΑΔΙΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

Κατατέθηκε σήμερα το πρωί αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας από 16 Δικηγόρους με έδρα νησιά των Κυκλάδων κατά της Υπουργικής Απόφασης με την οποία καταργούνται οι περισσότερες νησιωτικές ΔΟΥ, μεταξύ των οποίων και οι ΔΟΥ Τήνου, Άνδρου, Πάρου, Μυκόνου και Θήρας.
Με την αίτηση ακύρωσης οι αιτούντες δικηγόροι ισχυρίζονται ότι για την κατάργηση των ΔΟΥ έπρεπε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα με υπογραφές δύο Υπουργών και γνωμοδότηση  από το Συμβούλιο της Επικρατείας και όχι μία απλή Υπουργική Απόφαση.
Αναφέρουν επίσης ότι:
1)  η Υπουργική Απόφαση έχει εκδοθεί κατά παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας  και συγκεκριμένα ότι δεν αναγράφεται στην Υπουργική Απόφαση η πραγματική δαπάνη του κράτους για την συγκεκριμένη συγχώνευση και δεν έχουν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα κονδύλια για την πληρωμή των εξόδων που θα προκύψουν.
2) Η υπουργική απόφαση αντίκεται σε σειρά διατάξεων του Συντάγματος: άρθρο 101 παρ. 4, άρθρο 106 παρ. 1 για την προστασία της νησιωτικότητας, άρθρο 4 παρ. 5 για την φορολογική ισότητα, άρθρο 4 παρ. 1 και 2 για την αρχή της ισότητας, άρθρο 25 για την προστασία ατομικών δικαιωμάτων ενώ αντίκειται και σε σειρά αρχών του διοικητικού δικαίου όπως η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου, η αρχή της χρηστής διοίκησης, η αρχή του ηπιότερου μέσου κλπ
3) Η υπουργική απόφαση αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 170, 174 και 175 ( της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η αίτηση ακύρωσης αυτή έρχεται ως συνέχεια αιτήσεων ακύρωσης που κατέθεσαν 25 νησιωτικοί Δήμου για το ίδιο θέμα.
Αναμένεται με ενδιαφέρον η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις υποθέσεις αυτές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου