Επειδή φαντάζομαι ότι μπορεί και άλλοι συνάδελφοι δικηγόροι, ή απελπισμένοι πολίτες μπορεί να αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα, αναλύω λίγο το θέμα και παραθέτω τη λύση του:
Δυστυχώς πολλά ξένα κράτη δεν διατηρούν οικογενειακά αρχεία και έτσι δεν εκδίδουν πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης (πχ Μεγάλη Βρεττανία). Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν αποβιώσει αλλοδαπός με περιουσία στην Ελλάδα, οι κληρονόμοι θα δυσκολευτούν να προχωρήσουν στην διαδικασία της κληρονομιάς, αφού παντού, από εφορία μέχρι τράπεζες, όλοι ζητάνε πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών. Η "εύκολη" λύση είναι η έκδοση κληρονομητηρίου, ωστόσο η διαδικασία αυτή διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει σημαντικό κόστος. Βέβαια από νομικής άποψης πολλές φορές το κληρονομητήριο είναι σημαντικό να εκδοθεί ούτως ή άλλως για την κατοχύρωση/προστασία μελλοντικών αγοραστών.
Τελικά μετά από αρκετή έρευνα και αρκετές προσπάθειες, η λύση είναι η εξής:
Με την ΥπΑπ 15743/2007 (ΦΕΚ Β1064/2007) με τίτλο Κατάργηση της υποβολής εκθέσεως ενόρκου βεβαιώσεως ως δικαιολογητικού για την έκδοση πιστοποιητικού πλησιεστέρων συγγενών από τις οικείες υπηρεσίες των Δήμων και Κοινοτήτων και αντικατάστασή της από υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, όπως ισχύει. θεωρήθηκε ότ καταργήθηκε γενικά η δυνατότητα σύνταξης ένορκης βεβαίωσης που να βεβαιώνει τους πλησιέστερους συγγενείς.
Στην υπ'αριθμ 6/2006 Γνωμοδότηση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, προβλέπεται ρητά ότι επιτρέπεται η σύνταξη ενόρκου βεβαιώσεως για την απόδειξη ύπαρξης εγγυτέρων συγγενώνπρος εξεύρεση του φόρου κληρονομίας, σύμφωνα με το άρθρο 67 ΝΔ 118/1973 και την ΑΥΟΙΚ 13061/22-10-73 (σελ 6 της γνωμοδότησης).
Μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρω την εν λόγω ΑΥΟΙΚ, τελικά τη βρήκα στο Ραπτάρχη (όπου αναφέρεται και το ΦΕΚ Β΄ 1267/1973) και πράγματι στο άρθρο 2 παρ. 17 γ. προβλέπεται ότι μεταξύ των απαιτούμενων δικαιολογητικών για δήλωση φόρου κληρονομιάς περιλαμβάνεται: κληρονομητήριον ή πιστοποιητικόν της αρμοδίας δημοτικής ή κοινοτικής Αρχής ή, εν περιπτώσει αδυναμίας εκδόσεως τούτου, ένορκος βεβαίωσις δύο μαρτύρων περί του είδους και του βαθμού της συγγενείας προς τον κληρονομούμενον,
Κατά συνέπεια των ανωτέρω, όταν είναι αδύνατο να εκδοθεί πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, δηλαδή όταν αλλοδαπός είτε δεν διέμενε στην Ελλάδα, είτε διέμενε στην Ελλάδα, αλλά δεν ήταν δημότης κάποιου Δήμου, τότε επιτρέπεται να συνταχθεί ένορκη βεβαίωση, όπου θα βεβαιώνεται ο βαθμός συγγένειας του κληρονομούμενου με τον κληρονόμο και η ένορκη αυτή επαρκεί για την κατάθεση δήλωσης φόρου κληρονομιάς στην εφορία.
Μια ερώτηση φίλτατε. Στην ένορκη βεβαίωση από ποιον βαθμό συγγένειας και πάνω πρέπει να έχουν οι ορκωμοτούντες προς αυτόν που έχει το νομικό όφελος από αυτήν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα ο Νόμος του 2007 είναι μεταγενέστερος την Γνωμοδότησης του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου..
ΑπάντησηΔιαγραφή