Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Κατάργηση Ειρηνοδικείου Τήνου




Έχουμε πληροφορηθεί μετά λύπης την πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να καταργήσει μεταξύ άλλων το Ειρηνοδικείο Τήνου.
Είναι κατανοητός και απολύτως θεμιτός ο στόχος της περιστολής των εξόδων, ο οποίος προφανώς είναι ο λόγος της κατάργησης πολλών Ειρηνοδικείων στην περιφέρεια.
Ωστόσο υπάρχουν σοβαροί λόγοι που επιβάλουν τη διατήρηση κάποιων τουλάχιστον από τα Ειρηνοδικεία αυτά, ιδίως στην νησιωτική Ελλάδα, όπου η συγκοινωνία μεταξύ των νησιών παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Δυστυχώς αν στην περιοχή μας παραμείνει μόνο το Ειρηνοδικείο Ερμουπόλεως, τότε θα αυξηθεί σημαντικά τόσο το κόστος της προσφυγής στα δικαστήρια για τους πολίτες, όσο και η ταλαιπωρία τους, αφού δεν υπάρχουν πλοία που να συνδέουν καθημερινά την Τήνο με την Σύρο, ούτε είναι εφικτό συνήθως να διεκπεραιωθούν οι περισσότερες εργασίες χωρίς διανυκτέρευση στη Σύρο. Ο στόχος λοιπόν της περιστολής των εξόδων του κράτους είναι σημαντικός, αλλά δεν είναι δυνατόν να περικόπτει έξοδα το κράτος, επιβαρύνοντας τους πολίτες με πολαπλάσια έξοδα των εξοικονομηθέντων.
Είναι κατανοητό ότι ο όγκος εργασιών του Ειρηνοδικείου είναι σχετικά μικρός. Ας εξετάσουμε όμως τι θα εξοικονομήσει το κράτος από τυχόν κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Τήνου:
    • το μίσθωμα και τα έξοδα ΔΕΗ, ΟΤΕ. Τα ποσά αυτά μπορούν να εξοικονομηθούν ούτως ή άλλως, χωρίς την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Τήνου, με την δωρεάν παραχώρηση οικήματος για τη στέγαση του Ειρηνοδικείου, είτε από το Δήμο Τήνου, είτε από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας είτε από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Άρα η περικοπή των εξόδων αυτών μπορεί να γίνει χωρίς να χρειαστεί να κλείσει το Ειρηνοδικείο Τήνου.
    • Δεδομένου ότι δεν υπάρχει Ειρηνοδίκης Τήνου, μισθός Ειρηνοδίκη δεν υπάρχει, άρα με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Τήνου το κράτος δεν εξοικονομεί μισθό Ειρηνοδίκη. Το μόνο που θα εξοικονομηθεί θα είναι ενδεχομένως κάποια εκτός έδρας έξοδα που καταβάλλονται στον Ειρηνοδίκη που έρχεται στην Τήνο για τις δικασίμους, ποσό όμως το οποίο είναι ανάξιο λόγου.
    • η μοναδική γραμματέας του Ειρηνοδικείου Τήνου θα μετατεθεί αναγκαστικά στη Σύρο, οπότε ούτε σε αυτόν τον τομέα θα υπάρξει κάποια εξοικονόμηση πόρων από το κράτος.

Θεωρούμε ότι γίνεται προφανές ότι η τυχόν εξοικονόμηση πόρων του κράτους από το κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Τήνου θα είναι μηδαμινή (εφόσον βέβαια παραχωρηθεί δωρεάν οίκημα για τη στέγασή του, το οποίο όμως είναι βέβαιο).
Αντίθετα η επιβάρυνση των πολιτών θα είναι τεράστια. Για μία απλή κατάθεση σε προανάκριση θα πρέπει οι πολίτες να μεταβούν στη Σύρο, να διανυκτερεύσουν εκεί, και να μείνουν μακρυά από τις εργασίες και την οικογένειά τους για 1-2 μέρες. Για τα πταισματοδικεία και τα μονομελή (μεταβατικά) πλημμελειοδικεία που με την αύξηση των αρμοδιοτήτων μπορεί συνολικά να ξεπεράσουν τις χίλιες υποθέσεις το χρόνο από την Τήνο, αν υπολογίσει κανείς μέσο όρο 100 ευρώ το άτομο κόστος διαμονής και μετάβασης στη Σύρο και ότι θα είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν τουλάχιστον δύο άτομα ανά υπόθεση (μάρτυρας και κατηγορούμενος), το κόστος το οποίο θα επιβαρυνθεί η κοινωνία της Τήνου μόνο από αυτές τις υποθέσεις μπορεί να υπολογιστεί ότι θα ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται οι χαμένες εργατοώρες για τους ανθρώπους που θα αφήνουν τις δουλειές τους για δύο ημέρες για να πάνε στη Σύρο για τις υποθέσεις τους. Πρόχειρα υπολογίζουμε ότι θα χάνονται περισσότερες από 32.000 εργατοώρες (2 ημέρες=16 ώρεςχ2 πολίτεςχ1000 υποθέσεις) ετησίως, υπολογιζόμενες ενδεικτικά με 4 ευρώ την ώρα, η κοινωνία της Τήνου θα υπόκειται σε μία επιπλέον ζημία που θα ανέρχεται σε περίπου 128.000 ευρώ το χρόνο. Προσθέστε σε αυτά και το αντίστοιχο κόστος από τις προανακρίσεις, καθώς και από τις αστικές υποθέσεις, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ λιγότερες, αλλά όμως και για αυτές θα δημιουργηθεί ένα επιπλέον κόστος, το οποίο θα επιβαρυνθούν οι κάτοικοι της Τήνου. Με όλα αυτά υπολογίζεται πρόχειρα ότι το κόστος της κατάργησης του Ειρηνοδικείου για τους πολίτες και την κοινωνία της Τήνου θα ξεπεράσει συνολικά το μισό εκατομμύριο ευρώ (500.000 €) το χρόνο.
Για εμάς τους δικηγόρους με έδρα την Τήνο, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία της Τήνου, το Ειρηνοδικείο Τήνου θα πρέπει να διατηρηθεί. Για τους ίδιους λόγους θα πρέπει να διατηρηθούν τα μεγάλα Ειρηνοδικεία των Κυκλάδων, επειδή δηλαδή η εξοικονόμηση πόρων του κράτους θα είναι πολύ μικρότερη συγκριτικά με το κόστος που θα επιβαρυνθούν οι τοπικές κοινωνίες από την κατάργηση των Ειρηνοδικείων. Ωστόσο αν παρόλα αυτά αποφασίσετε να κλείσετε κάποια από αυτά τα Ειρηνοδικεία, τότε η πρότασή μας είναι στη χειρότερη περίπτωση να συγχωνευθούν τα Ειρηνοδικεία Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου σε ένα Ειρηνοδικείο με έδρα την Τήνο.
Τα πλεονεκτήματα της πρότασης αυτής είναι τα εξής:
    • σε συνεργασία με το Δήμο Τήνου και το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας μπορεί να ανευρεθεί οίκημα που θα στεγάσει το Ειρηνοδικείο Τήνου, χωρίς να επιβαρύνεται το Υπουργείο με κανένα μίσθωμα, οπότε θα περικοπούν ήδη με τις δύο αυτές κινήσεις σημαντικά τα έξοδα του Υπουργείου στην περιοχή, αφού θα καταργηθούν δύο Ειρηνοδικεία (Άνδρου και Μυκόνου) και δεν θα καταβάλεται μίσθωμα ούτε για το Ειρηνοδικείο Τήνου.
    • η Τήνος έχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Μύκονο και με την Άνδρο τόσο το πρωϊ όσο και το απόγευμα, καθιστώντας εφικτή την διεκπεραίωση εργασιών αυθημερόν χωρίς την ανάγκη διανυκτέρευσης. Επίσης η σύνδεση και των δύο νησιών με την Τήνο είναι πολύ καλύτερη από τη σύνδεση οποιουδήποτε από τα τρία νησιά με τη Σύρο. Είναι δηλαδή βέβαιο ότι τόσο οι κάτοικοι της Μυκόνου, όσο και οι κάτοικοι της Άνδρου αν είχαν επιλογή για την έδρα του Ειρηνοδικείου μεταξύ Τήνου και Σύρου θα επέλεγαν σε κάθε περίπτωση την Τήνο, λόγω των καλύτερων ακτοπλοϊκών συνδέσεων.
    • Το Ειρηνοδικείο αυτό (Άνδρου-Τήνου-Μυκόνου) θα έχει αυτονόητα τον τριπλάσιο όγκο εργασιών του κάθε ξεχωριστού Ειρηνοδικείου, ενώ τα έξοδά του θα είναι περίπου το 1/3 των εξόδων των τριών πρώην Ειρηνοδικείων.
    • Η λύση αυτή θα μπορούσε να προκριθεί έστω μεταβατικά και στη συνέχεια αν το Υπουργείο θεωρεί ότι για κάποιο λόγο τα έξοδα του Ειρηνοδικείου αυτού είναι δυσανάλογα του όγκου εργασιών του, τότε μετά από 2-3 χρόνια θα μπορεί να προβεί στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου αυτού και τη συγχώνευσή του στη Σύρο τότε. Εμείς βέβαια από την πλευρά μας θεωρούμε ότι σύμφωνα με τα παραπάνω το Ειρηνοδικείο αυτό και θα έχει αρκετό όγκο εργασιών και τα έξοδα του θα είναι τόσο λίγα που δεν θα δικαιολογείται η κατάργησή του.
Παρότι τα νησιά μας είναι σχετικά μικρές κοινότητες των περίπου 10.000 μόνιμων κατοίκων, είναι γνωστό ότι τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός των νησιών μας πολλαπλασιάζεται, με αποτέλεσμα να ξεπερνά συνολικά τους 100.000 κατοίκους και για τα 3 νησιά. Μόνο η Τήνος έχει περισσότερες από 1.000.000 αφιξοαναχωρήσεις κάθε χρόνο από το λιμάνι της, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Λιμεναρχείου. Η κοινότητα λοιπόν των τριών νησιών δεν αντιπροσωπεύεται μόνο από τους περίπου 30.000 μόνιμους κατοίκους των τριών νησιών. Το κράτος σύμφωνα και με το Σύνταγμα της Χώρας μας είναι ούτως ή άλλως υποχρεωμένο να δείξει ειδική μέριμνα και φροντίδα για τους κατοίκους των νησιών.
Η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Τήνου, όπως αναλύσαμε ανωτέρω θα φέρει μια τεράστια αύξηση του κόστους της δικαιοσύνης για τους κατοίκους του νησιού μας, χωρίς το κράτος να εξοικονομήσει κάποιο ανάλογο, ή έστω κάποιο σημαντικό ποσό από την κατάργηση του Ειρηνοδικείου.
Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Τήνου θα ήταν μια κίνηση λανθασμένη, ασύμφορη οικονομικά και για το κράτος και για τους πολίτες, αλλά και μία κίνηση που θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα, από αυτά τα οποία τυχόν θα λύσει.
Παρακαλούμε λοιπόν για τη διατήρηση του Ειρηνοδικείου Τήνου, σύμφωνα με τα παραπάνω.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου